Minun nimeni on -Vuosaari 2012 / My name is -Vuosaari 2012

My name is -Vuosaari is community project in the area of Helsinki called Vuosaari. Performance with 80 local people from different backgrounds and age groups was 18.12.2012 at Vuotalo.

Sari Palmgren directed and edited 17 videos together with the artistic director Jenni Koistinen, soundesigner Tuomas Norvio and cinematographer Päivi Kettunen. 

Photo: Sari Palmgren

Photo: Sari Palmgren

Video Working group 

Performers in the video: Apil Bhandari, Fjolla Cena, Tuomas Flinkman, Patricia Hansen-Wagner, Ida Jääskeläinen, Arja Karhunen , Isha Murray Igega, , Dayron Napoles , Exauce Nunes, Veikko Paakkanen, Pirkko Seitsonen, Jami Tse, Iida-Eija Tilles, , Karun Verma, Tea Warinowski-Kallio ja Montasir Yousif
Choreography: Jenni Koistinen ja Sari Palmgren
Sound design and music: Tuomas Norvio
Cinematographer: Päivi Kettunen
Assistent: Heini Mäntylä
Video director and editor: Sari Palmgren
Colour correction: Petri Falkenberg/Grade One
Production: Katja Kirsi/Zodiak-Center for new dance, STOA, Vuotalo, Helsinki culture center. 

 

FIN

Jokainen meistä on aloittanut tuhansia kertoja itsensä esittelyn sanoilla ”Minun nimeni on...”. Lause on yksinkertainen, arkipäiväinen ilmaisu, jolla kerromme itsestämme. Nimemme luo määreitä, herättää mielikuvia, arvailuja ja olettamuksia. Mitä kansallisuutta, uskontoa, sukupuolta? Minkälainen perhe, minkälaiset vanhemmat? Nimi on peili, johon tarttuu monenlaisia muistoja, kokemuksia ja tunteita. Nimeen heijastamme identiteettiämme yhä uudelleen ja uudelleen. Arkipäiväisestä funktiostaan irrotettuna oman nimen sanominen puheella tai liikkeellä on maaginen ele.

Syksyn 2012 aikana toteutettu Minun nimeni on -yhteisötanssiprojekti kokosi yhteen n. 80 eri-ikäistä itähelsinkiläistä nimiteeman äärelle. Projektissa oli mukana Vuosaaren ala-asteen valmistava luokka ja 5. luokan musiikkiluokka, Itäkeskuksen yläasteen 9. luokan Iilmaisutaidon ryhmä sekä Aurinkolahden yläasteen erityisluokka, sekä kolme aikuisten ja senioreiden ryhmää. Kukin ryhmä kokoontui syksyllä 2012 kerran viikossa koreografi Jenni Koistisen, Sari Palmgrenin ja teatteriohjaaja Salla Taskisen ohjaamiin työpajoihin, joissa työskenneltiin liikkeellisesti oman nimen ja siihen liittyvien tarinoiden parissa. Projektin edetessä ryhmät vierailivat toistensa luona ja alkoivat valmistella yhteistä esitystä Jenni Koistisen johdolla, joka toimi koko projektin suunnittelijana ja taiteellisena vastaavana.

Vierailevien ohjaajien koreografi Jaakko Simolan ja tanssija Jukka Tarvaisen kanssa etsittiin uusia näkökulmia omaan elinympäristöön liikkeen kautta. Jukka Tarvainen ohjasi parkouria lapsille ja nuorille ja Jaakko Simola liikkeellistä kaupunkiympäristön havainnointia aikuisille.

Tärkeä osa Minun nimeni on -projektia oli työpajojen lisäksi videoteoksen valmistaminen. Työpajoissa jokainen osallistuja oli valmistanut pienen tanssin omasta nimestään. Työpajoista valittiin 16 eri-ikäistä osallistujaa, joiden ”liikkeelliset graffitit" kuvattiin eri paikoissa Vuosaarta. Videoteoksen kuvaajana toimi Päivi Kettunen ja ohjaajana tanssija-koreografi Sari Palmgren. Videoissa esiintyvät ihmiset ovat eri-ikäisiä, eri ammattikunnista olevia ihmisiä, joista suurimmalla osalla ei ollut aiempaa tanssitaustaa.

Minun nimeni on -projekti huipentui 18.12.2012 Vuosalissa järjestettyyn loppujuhlaan, jossa työpajaryhmien yhteinen tanssiesitys ja videoteos saivat ensi-iltansa. Esiintymässä oli 70 eri-ikäistä itähelsinkiläistä.

Valokuvaajat Antti Ahtiluoto ja Tuomas Linna dokumentoivat projektia koko syksyn ajan ja kokosivat sen luonnetta ja eri vaiheita valottavan näyttelyn Vuotaloon 8.–26.1.2013 sekä Kaapelitehtaalle Zodiakin yleisöaulaan 14.2.–8.3.2013.

Projektin on toteuttanut Zodiak – Uuden tanssin keskus yhteistyössä STOA:n ja Vuotalon kanssa, Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen tuella.